Семинар ЈеРТех-а

Поштоване колегинице и колеге,

Срдачно Вас позивамо да присутвујете предавању „РОмека@РГФ – Дигиталне библиотеке у рударству и геологији“ које ће у оквиру Семинара Друштва за језичке ресурсе и технологије одржати Александра Томашевић, Биљана Лазић и Далибор Воркапић са Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду.

Семинар ће бити одржан у четвртак, 20. априла са почетком у 18 часова, у свечаној сали 167 Рударско-геолошког факултета (Ђушина 7).

Сажетак предавања:

Рударска и геолошка наука и струка, због своје мултидисциплинарности и сложености, генеришу документацију у различитим видовима: текстуалну, нумеричку, графичку и картографску. Имајући у виду потребу за ефикасним системом за проналажење информација у веома обимној и често неструктуираној документацији, потребно је развити систем који би на одговарајући начин припремио пројектну документацију, обележио је, описао метаподацима и похранио на одговарајући начин. Тиме би се, уз коришћење одговарајућих језичких сервиса и алата, омогућила успешнија претрага, екстракција информација и преузимање документа у целини или парцијално, у зависности од потреба и захтева корисника. У складу са наведеним потребама, на Рударско-геолошком факултету започет је процес формирања дигиталних библиотека, које чине колекције докумената, књига и часописа из области рударства и геологије. Као развојно окружење је изабрана Омека, веб платформа отвореног кода за приказивање дигиталних колекција, а цео систем за управљање садржајем је унапређен језичким сервисима.

Name of author

Name: admin

replique montre suisse replique montres de luxe
Fussball hallenschuhe detské kopačky voetbalschoenen sale fotbollsskor webshop Scarpe calcio scontate chaussure de football pas cher billige fotballsko på nett på Fotbalove Dresy futbalove dresy na predaj billige fotballdrakter maglie calcio online maillot de foot personnalisé billige fodboldtrøjer replica uhren kaufen fussball trikots kaufen koszulki nba sklep køb billige nba trøjer