Seminar JeRTeh-a

Poštovane koleginice i kolege,

Srdačno Vas pozivamo da prisutvujete predavanju “ROmeka@RGF – Digitalne biblioteke u rudarstvu i geologiji” koje će u okviru Seminara Društva za jezičke resurse i tehnologije održati Aleksandra Tomašević, Biljana Lazić i Dalibor Vorkapić sa Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Seminar će biti održan u četvrtak, 20. aprila sa početkom u 18h, u svečanoj sali 167 Rudarsko-geološkog fakulteta (Đušina 7).

Sažetak predavanja:

Rudarska i geološka nauka i struka, zbog svoje multidisciplinarnosti i složenosti, generišu dokumentaciju u različitim vidovima: tekstualnu, numeričku, grafičku i kartografsku. Imajući u vidu potrebu za efikasnim sistemom za pronalaženje informacija u veoma obimnoj i često nestruktuiranoj dokumentaciji, potrebno je razviti sistem koji bi na odgovarajući način pripremio projektnu dokumentaciju, obeležio je, opisao metapodacima i pohranio na odgovarajući način. Time bi se, uz korišćenje odgovarajućih jezičkih servisa i alata, omogućila uspešnija pretraga, ekstrakcija informacija i preuzimanje dokumenta u celini ili parcijalno, u zavisnosti od potreba i zahteva korisnika. U skladu sa navedenim potrebama, na Rudarsko-geološkom fakultetu započet je proces formiranja digitalnih biblioteka, koje čine kolekcije dokumenata, knjiga i časopisa iz oblasti rudarstva i geologije. Kao razvojno okruženje je izabrana Omeka, veb platforma otvorenog koda za prikazivanje digitalnih kolekcija, a ceo sistem za upravljanje sadržajem je unapređen jezičkim servisima.

Name of author

Name: admin

replique montre suisse replique montres de luxe
Fussball hallenschuhe detské kopačky voetbalschoenen sale fotbollsskor webshop Scarpe calcio scontate chaussure de football pas cher billige fotballsko på nett på Fotbalove Dresy futbalove dresy na predaj billige fotballdrakter maglie calcio online maillot de foot personnalisé billige fodboldtrøjer replica uhren kaufen fussball trikots kaufen koszulki nba sklep køb billige nba trøjer