Seminar JeRTeh-a

Poštovane koleginice i kolege,

Srdačno Vas pozivamo da prisutvujete predavanju “Kongruentni atribut uz imenice „čovek“, „muškarac“, „muž“ i „žena“” koje će u okviru Seminara Društva za jezičke resurse i tehnologije održati Marija Pantić sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Seminar će biti održan u četvrtak, 25. maja sa početkom u 18 časova, u svečanoj sali broj 167 Rudarsko-geološkog fakulteta (Đušina 7).

Sažetak predavanja:

Rodne uloge i rodni poredak društva odražavaju se ali se i uspostavljaju i održavaju u jeziku datog društva. Ovo istraživanje ima za cilj da analizom pridevskih reči koje se javljaju u funkciji kongruentnog atributa uz imenice “čovek”, “muškarac”, “muž” i “žena” dođe do sistematičnog prikaza sličnosti i razlika u predstavljanju muških i ženskih subjekata u srpskom jeziku, na osnovu pretrage korpusa savremenog srpskog jezika SrpKor2003 i SrpKor2013. Dobijeni rezultati upotpunjeni su odabranim rečničkim definicijama, kao i osvrtom na srodna istraživanja i rezultate analiza odgovarajućih fenomena u reprezentativnim i veb korpusima drugih jezika.

Name of author

Name: stasa

replique montre suisse replique montres de luxe
Fussball hallenschuhe detské kopačky voetbalschoenen sale fotbollsskor webshop Scarpe calcio scontate chaussure de football pas cher billige fotballsko på nett på Fotbalove Dresy futbalove dresy na predaj billige fotballdrakter maglie calcio online maillot de foot personnalisé billige fodboldtrøjer replica uhren kaufen fussball trikots kaufen koszulki nba sklep køb billige nba trøjer