Семинар Друштва за језичке ресурсе и технологије – 28. март 2019. у 18.15

Поштоване колегинице и колеге,

Срдачно Вас позивамо да присуствујете предавању „Језичко благо које смо сачували (грађа за Речник САНУ)“ које ће у оквиру Семинара Друштва за језичке ресурсе и технологије одржати др Рада Стијовић са Института за српски језик САНУ, руководилац пројекта Лингвистичка истраживања савременог српског књижевног језика и израда Речника српскохрватског књижевног и народног језика. Грађа на основу које се израђује Речник српскохрватског књижевног и народног језика САНУ, сакупљана више од 160 година на чему су радила многа знаменита имена наше културне историје. Осим што представља основу за разна фонетска, морфолошка и синтаксичка истраживања, омогућава праћење развоја језика током протекла два века.

Ова драгоцена, а веома трошна грађа скенирана је у периоду 2016–2018. године. Ранка Станковић и Михаило Шкорић са Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду ће представити веб портал за управљање електронским верзијама листића  и резултати досадашње анотације, од слова П до Ш.

У другом делу семинара „Новости са трећег годишњег састанка enetCollect COST акције ће изложити Бранислава Шандрих, са Филолошког факултета Универзитет у Београду. Акција CA16105 (URL http://enetcollect.eurac.edu/) има за циљ   примену crowdsource техника приликом развоја ресурса и алата за учење језика: апликације, игрице са намером, скупови података итд. Трећи састанак одржан 14-15. марта 2019. у Лисабону у институту Superior Técnico окупио је преко 120 учесника, међу којима и представнике светски познате компаније busuu заслужне за апликацију за учење језика. Излагач ће укратко представити опште циљеве активности радних група и место Србије у том пројекту, али и најавити неке од изазова који наш језик чекају у наредном периоду, а чијем превазилажењу заинтересовани могу једноставно допринети у наредном периоду.

Семинар ће бити одржан у четвртак, 28. марта 2019. године са почетком у 18.15 часова, на Рударско-геолошком факултету (сала 167), Ђушина 7, Београд.

Name of author

Name: admin

replique montre suisse replique montres de luxe
Fussball hallenschuhe detské kopačky voetbalschoenen sale fotbollsskor webshop Scarpe calcio scontate chaussure de football pas cher billige fotballsko på nett på Fotbalove Dresy futbalove dresy na predaj billige fotballdrakter maglie calcio online maillot de foot personnalisé billige fodboldtrøjer replica uhren kaufen fussball trikots kaufen koszulki nba sklep køb billige nba trøjer