Seminar Društva za jezičke resurse i tehnologije – 28. mart 2019. u 18.15h

Poštovane koleginice i kolege,

Srdačno Vas pozivamo da prisustvujete predavanju „Jezičko blago koje smo sačuvali (građa za Rečnik SANU)“ koje će u okviru Seminara Društva za jezičke resurse i tehnologije održati dr Rada Stijović sa Instituta za srpski jezik SANU, rukovodilac projekta Lingvistička istraživanja savremenog srpskog književnog jezika i izrada Rečnika srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika. Građa na osnovu koje se izrađuje Rečnik srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika SANU, sakupljana više od 160 godina na čemu su radila mnoga znamenita imena naše kulturne istorije. Osim što predstavlja osnovu za razna fonetska, morfološka i sintaksička istraživanja, omogućava praćenje razvoja jezika tokom protekla dva veka.

Ova dragocena, a veoma trošna građa skenirana je u periodu 2016–2018. godine. Ranka Stanković i Mihailo Škorić sa Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu će predstaviti veb portal za upravljanje elektronskim verzijama listića i rezultati dosadašnje anotacije, od slova P do Š.

U drugom delu seminara „Novosti sa trećeg godišnjeg sastanka enetCollect COST akcije“ će izložiti Branislava Šandrih, sa Filološkog fakulteta Univerzitet u Beogradu. Akcija CA16105 (URL http://enetcollect.eurac.edu/ ) ima za cilj primenu crowdsource tehnika prilikom razvoja resursa i alata za učenje jezika: aplikacije, igrice sa namerom, skupovi podataka itd. Treći sastanak održan 14-15. marta 2019. u Lisabonu u institutu Superior Técnico okupio je preko 120 učesnika, među kojima i predstavnike svetski poznate kompanije busuu zaslužne za aplikaciju za učenje jezika. Izlagač će ukratko predstaviti opšte ciljeve aktivnosti radnih grupa i mesto Srbije u tom projektu, ali i najaviti neke od izazova koji naš jezik čekaju u narednom periodu, a čijem prevazilaženju zainteresovani mogu jednostavno doprineti u narednom periodu.

Seminar će biti održan u četvrtak, 28. marta 2019. godine sa početkom u 18.15 časova, na Rudarsko-geološkom fakultetu (sala 167), Đušina 7, Beograd.

Name of author

Name: admin

replique montre suisse replique montres de luxe
Fussball hallenschuhe detské kopačky voetbalschoenen sale fotbollsskor webshop Scarpe calcio scontate chaussure de football pas cher billige fotballsko på nett på Fotbalove Dresy futbalove dresy na predaj billige fotballdrakter maglie calcio online maillot de foot personnalisé billige fodboldtrøjer replica uhren kaufen fussball trikots kaufen koszulki nba sklep køb billige nba trøjer