Позив на вебинар, четвртак 20. мај 2021. у 18h

Поштоване колегинице и колеге,

Задовољство нам је да вас позовемо да присуствујете мајском вебинару Друштва за језичке ресурсе и технологије, ЈеРТех.

На семинару, у четвртак 20. маја од 18h, Оља Перишић са Департмана за стране језике и културе у Торину, Италија, одржаће предавање са темом:

Језички корпуси у дидактици српског језика као страног

Апстракт предавања:
Узимајући као полазну основу приступ у настави познат као DDL, data driven learning (Johns, 1990) који се заснива на употреби језичких корпуса у настави страних језика, у току академске године 2017/18 и 2018/19 на Универзитету у Торину организована је настава са студентима српског језика као страног која је за циљ имала проналажење одговора на следећа питања:

  1. „Да ли су студенти заинтересовани и мотивисани за ову врсту наставе?“
  2. „Које лингвистичке теме могу бити третиране у оквиру дидактике засноване на корпусној методи?“
  3. „Може ли корпусна метода дати краткорочне или дугорочне резултате у дидактици српског језика као страног?“
  4. „Које су предности корпуса у поређењу са традиционалним (речници, граматике) и дигиталним алатима (Web)?“
    Да би се добијени подаци боље подвргли објективној анализи, организоване су контролне групе са студентима српског језика са других италијанских универзитета који у већини случајева нису имали прилике да експериментишу употребу корпуса у учењу језика.
    Поређењем резултата тестирања две групе може се доћи до закључка о ексклузивности корпуса у бављењу одређеним глотодидактичким темама као и о иновативности корпусне методе која не мора нужно тежити искључивости колико интегрисању већ постојећих традиционалних али и wеб алата у дидактици.

О излагачу:
Оља Перишић је завршила основне и мастер студије на Универзитету у Торину. 2020. године је докторирала на универзитету у Торину и Ђенови на тему „Коришћење језичких корпуса у дидактици српског језика као страног“. Од 2014. предаје српски језик на Департману за стране језике и културе (Dipartimento di Lingue e letterature straniere e culture moderne). Од 2021. у својству научног сарадника бави се истраживачким радом на тему српско-италијанских билингвалних речника од почетка XX века до данас. Области научног интересовања: превођење, контрастивна лингвистика, корпусна лингвистика, лексикографија.

Семинар можете пратити на даљину употребом апликације Microsoft Teams.
Кликните овде да бисте се придружили састанку.

Name of author

Name: admin

replique montre suisse replique montres de luxe
Fussball hallenschuhe detské kopačky voetbalschoenen sale fotbollsskor webshop Scarpe calcio scontate chaussure de football pas cher billige fotballsko på nett på Fotbalove Dresy futbalove dresy na predaj billige fotballdrakter maglie calcio online maillot de foot personnalisé billige fodboldtrøjer replica uhren kaufen fussball trikots kaufen koszulki nba sklep køb billige nba trøjer