МЕТА-ФОРУМ 2022 саопштење

Ка дигиталној језичкој равноправности: МЕТА-ФОРУМ 2022 представља пројектне резултате и најновије издање „Европске језичке мреже” 

Три године након последњег састанка уживо, годишња Европске конференција о језичким технологијама се враћа у Брисел: МЕТА-ФОРУМ 2022 одржава се као хибридни догађај 8. и 9. јуна и фокусира се на „Удруживање у европску језичку мрежу – заједно ка дигиталној језичкој равноправности” (Joining the European Language Grid – Together Towards Digital Language  Equality). Конференција представља резултате пројеката “Европска језичка мрежа” (European Language Grid – ELG) и “Европска језичка равноправност” (European  Language Equality – ELE), али такође укључује и атракције као што су сесија о индустрији језичких технологија и увид у потребе и будуће захтеве заједнице Европске језичке технологије (European Language Technology). Регистрација за онлајн учеснике и учеснике који ће конференцију похађати на лицу места је отворена и, као и обично, бесплатна. 

11. МЕТА-ФОРУМ биће посебно издање серије међународних конференција о моћним и иновативним језичким технологијама за информационо друштво. Са оба пројекта, Европска језичка мрежа и Европска језичка равноправност, који се завршавају у јуну, дводневни догађај ће бити подељен на презентације коначних резултата ове две иницијативе, њихов наставак и кораке који следе. МЕТА-ФОРУМ 2022: Удруживање у европску језичку мрежу – заједно ка дигиталној европској језичкој равноправности одржава се 8. и 9. јуна 2022. у Бриселу, као и онлајн, и бесплатан је, као и обично. 

Први дан конференције ће бити посвећен пројекту “Европска језичка мрежа” и  индустрији језичких технологија, и обухватиће представљању најновије платформе ELG, њених могућности и неких случајева употребе, панел дискусију о вештачкој интелигенцији у обради природних језика, сесију посвећену индустрији језичких технологија, поглед на будућност ELG, и још пуно тога.  Другог дана ће фокус бити на резултатима пројекта “Европска језичка равноправност”. Пројектни тимови ће представити како ће се у наредним годинама мерити и надгледати дигитална језичка равноправност како би се постигао циљ потпуне дигиталне језичке равноправности у Европи до 2030. године. Агенда стратешког истраживања које води овом циљу биће представљена на МЕТА форуму 2022 и илустрована бројним пројектним резултатима, као што су стање националних стратегија (у Европи) које се баве језичким технологијама и вештачком интелигенцијом и демонстрација метрике за дигиталну језичку равноправност. 

Горг Рем, координатор пројекта ELG и један од координатора пројекта ELE: “Јако смо срећни што се враћамо у Брисел на  МЕТА-ФОРУМ 2022 како бисмо прославили успешан завршетак два наша пројекта. Овогодишња конференција је за оба пројекта више прекретницa него завршетак. Са најновијом верзијом платформе ELG, широким спектром сазнања о стању дигиталне језичке равноправности у Европи и уз говорнике из привреде и истраживања, 11. МЕТА-ФОРУМ ће бити разноврснији и, захваљујући хибридном облику, приступачнији него икад европској заједници која се бави језичким технологијама. Представићемо наше планове за будуће кораке и наставак иницијатива за оба пројекта.”   

Регистрација је уобичајено бесплатна. За нове информације, целокупан програм и прилику да се региструјете, молимо вас да посетите www.meta-forum.eu. Актуелности о конференцији и поменутим иницијативама подељене су кроз канале European Language Technology на друштвеним мрежама: Twitter, LinkedIn и ELT Newsletter. 

У оквиру пројекта  “Европска језичка мрежа” Филолошки факултет Универзитета у Београду и Друштво за језичке ресурсе и технологије – ЈеРТех организовали су 11. марта 2022. године радионицу “Европска језичка мрежа и језичке технологије за српски језик” на којој су представљени неки од језичких ресурса и алата за српски језик које ове институције развијају (снимак радионице). На порталу ELG је могуће пронаћи и ресурсе и алате за српски језик. Језички алати ресурски за српски језик развијени под окриљем Друштва ЈеРТех побројани су на сајту Друштва

20220512_META-FORUM_Photo_Credit_Sergij_Figurnyi_Adobe_Stock.jpg (3342×2228)

Name of author

Name: admin

replique montre suisse replique montres de luxe
Fussball hallenschuhe detské kopačky voetbalschoenen sale fotbollsskor webshop Scarpe calcio scontate chaussure de football pas cher billige fotballsko på nett på Fotbalove Dresy futbalove dresy na predaj billige fotballdrakter maglie calcio online maillot de foot personnalisé billige fodboldtrøjer replica uhren kaufen fussball trikots kaufen koszulki nba sklep køb billige nba trøjer