Семинар ЈеРТех-а

Поштоване колегинице и колеге,

Срдачно Вас позивамо да присутвујете Семинару Друштва за језичке ресурсе и технологије који ће се одржати са почетком у 18 часова у сали 718 на 4. спрату Математичког факултета у наредним терминима:

___________________________________________

22. октобар 2015. – Јелена Митровић

НАСЛОВ ПРЕДАВАЊА:

Лингвистички повезани отворени подаци – EUROLAN 2015 летња школа

АПСТРАКТ:

Летња школа ЕУРОЛАН 2015 имала је за циљ да пружи свеобухватан преглед лингвистичких повезаних отворених података, као и увод у формализме за представљање језичких ресурса помоћу технологија семантичког веба, као што су RDF (Resource Description Format) и OWL (Ontology Web Language). Представљени су и многи занимљиви пројекти који функционишу на основу принципа лингвистичких повезаних отворених података, као и различити начини примене овог модела у рачунарској лингвистици.

___________________________________________

19. новембар 2015. – проф. др Душко Витас

НАСЛОВ ПРЕДАВАЊА:

Дигитална хуманистика у Србији
___________________________________________
24. децембар 2015. – Јелена Јаћимовић

НАСЛОВ ПРЕДАВАЊА:

Аутоматска обрада временских израза српског језика

АПСТРАКТ:

Временски изрази, као фразе природног језика које на директан начин указују на време, пружају информацију о томе када се нешто догодило, колико дуго је трајало или колико често се дешава. Иако људи без проблема разумеју и користе се временом и временским односима у стварном свету, њихово формализовање на језик разумљив рачунарима представља тежак задатак. Овим излагањем биће представљен рад на изградњи система који методом заснованом на правилима врши аутоматско екстраховање лингвистичких израза временског значења у неструктурираним текстовима стандардног српског језика са постизањем високог нивоа одзива и прецизности. Овај процес, пре свега, подразумева аутоматско препознавање и обележавање различитих типова временских израза, као и нормализацију њихових вредности, које ће бити представљене у стандардизованом, структурираном облику, независном од датог лингвистичког израза и у складу са општеприхваћеном ИСО-ТимеМЛ схемом. С циљем креирања система који се на једноставан начин може прилагодити новим и другачијим захтевима, правила екстракције временских израза дефинисана над корпусом новинских текстова, примењена су и евалуирана и у домену медицинских наративних текстова.

Name of author

Name: admin

replique montre suisse replique montres de luxe
Fussball hallenschuhe detské kopačky voetbalschoenen sale fotbollsskor webshop Scarpe calcio scontate chaussure de football pas cher billige fotballsko på nett på Fotbalove Dresy futbalove dresy na predaj billige fotballdrakter maglie calcio online maillot de foot personnalisé billige fodboldtrøjer replica uhren kaufen fussball trikots kaufen koszulki nba sklep køb billige nba trøjer