Најаве семинара ЈеРТех-а

Поштоване колегинице и колеге,

Срдачно Вас позивамо да присутвујете састанцима Семинара Друштва за језичке ресурсе и технологије у следећим терминима:

___________________________________________

27. октобар 2016, 18х

ПРЕДАВАЧ: Михаило Шкорић, Филолошки факултет Универзитета у Београду
МЕСТО: Рударско-геолошки факултет, Ђушина 7, свечана сала 167
НАСЛОВ ПРЕДАВАЊА: Сврставање појмова на скали позитивно-негативно применом истраживања података над корпусом текстова који садрже емотиконе

САЖЕТАК ТЕМЕ:
Циљ овог рада је скретање пажње на могућност коришћења текста на вебу обележеног емотиконима и другим одређивачима у сентименталној анализи језички-независног корпуса. Он уводи неколико новина у постојећу истраживачку окосницу и тестира њихову успешност. Такође, приказује софтверски алат специјално направљен у ту сврху, објашњава систем његовог рада у изради базе података са сентименталним вредностима појмова и даје упуство за његово коришћење. Осим тога, приказује и софтверски алат за тестирање нове базе података и примере анализе добијених резултата.
___________________________________________
27. октобар 2016, 18х

ПРЕДАВАЧ: Зоран Ристовић, Филолошки факултет Универзитета у Београду
МЕСТО: Рударско-геолошки факултет, Ђушина 7, свечана сала 167
НАСЛОВ ПРЕДАВАЊА: Примена конкорданци у настави страних језика: Могућности и перспективе

САЖЕТАК ТЕМЕ:
Рад представља резултате истраживања које је спроведено у оквиру шире научно-истраживачке парадигме засноване на експлоатацији једнојезичних и вишејезичних корпуса у настави страних језика. Приказане су фазе формирања корпуса, карактеристике корпусног материјала, као и методе експлоатације у директном наставном процесу. На узорку од 240 ученика основне школе, током четири школске године, у периоду 2012 – 2016 примењиван је експлоатациони сценарио заснован на извлачењу конкорданци – показних, предавачких и самосталних, у оквиру самостално компилованог специјализованог микро-корпуса од 250.000 речи, заснованог на принципима које износи Рапен (Rappen, 2012). По свом обиму и дубини захвата у корпусни материјал конкорданце су партиципирале у свим фазама наставе, учења и усвајања циљног страног језика као лексичке, граматичке, фразне, елементарне, сложене и мешовите. Тиме су настале банке конкорданци и корпусно-заснованих трагова самосталне примене програмског пакета WordSmith Tools (Mike Scott, 2012) на корпусни материјал заснован на књижевним текстовима Пола Остера и Ернеста Хемингвеја. На основу предности анализе корпусног материјала које износе Крстев и Витас (Krstev, Vitas 1994, 2011), кроз неколико циклуса педагошке обраде сходно поставци корпусне експлоатације коју предлажу О’Кифијева, Макарти и Картер (O’Keefee, McCarthy and Carter 2010), а ближе профилишу Макенри и Харди (McEnery, Hardie 2012), настао је иновативни корпусно засновани модел наставе, учења и усвајања циљног страног језика, у чијој основи је систематична употреба конкорданци у свим фазама наставног процеса.
___________________________________________
24. новембар 2016, 18х

ПРЕДАВАЧ: Војкан Николић, Град Београд, Министарство унутрашњих послова Републике Србије
МЕСТО: Математички факултет, Студентски трг 16, сала 718 (IV спрат)
НАСЛОВ ПРЕДАВАЊА: Моделовање и претраживање над неструктуираним подацима и документима у е-управи Републике Србије

САЖЕТАК ТЕМЕ:
Данас, сервиси е-Управе у различитим областима користе qуестион ансwер системе концепта у покушају да се разуме текст и да помогну грађанима у добијању одговора на своје упите у било које време и веома брзо. Аутоматско мапирање релевантних докумената се истиче као важна апликација за аутоматску стратегију класификације: упит-документа. Ова докторска дисертација има за циљ допринос у идентификацији неструктуираних докумената и представља важан корак ка разјашњавању улоге експлицитних концепата у проналажењу података уопште. Најчешћа репрезентативна шема у текстуалној категоризацији је BоW приступ, када је у позадини велики скуп знања. Ова дисертација уводи нови приступ ка стварању концепта заснованог на текстуалној презантацији и примени категоризације текста, како би се створиле дефинисане класе у случају сажетих текстуалних докумената. Такође, овде је приказан алгоритам заснован на класификацији, моделован за упите који одговарају теми. Отежавајућа околност у случају овог концепта, који презентује термине са високом фреквенцијом појављивања у упитма, заснива се на сличностима у претходно дефинисаним класама докумената. Резултати експеримента из области Кривичног законика Републике Србије, у овом случају и студија, показују да презентација текста заснована на концепту има задовољавајуће резултате и у случају када не постоји речник за дату област.
___________________________________________
22. децембар 2016, 18х

ПРЕДАВАЧ: Миљана Младеновић, Математички факултет Универзитета у Београду
МЕСТО: Математички факултет, Студентски трг 16, сала 718 (IV спрат)

НАСЛОВ ПРЕДАВАЊА: Евалуација семантичких ознака у ручно анотираним корпусима

САЖЕТАК ТЕМЕ: сажетак ће бити објављен касније
___________________________________________
22. децембар 2016, 18х

ПРЕДАВАЧ: Данило Алексић, Филолошки факултет Универзитета у Београду
МЕСТО: Математички факултет, Студентски трг 16, сала 718 (IV спрат)
НАСЛОВ ПРЕДАВАЊА: Аутоматско прикупљање и обрада грађе за једно морфолошко истраживање

САЖЕТАК ТЕМЕ:
Излагаће се информатичка страна лингвистичког истраживања чији су резултати представљени у реферату Аниматност и живе машине на овогодишњем Научном састанку слависта у Вукове дане. Испитивана је дистрибуција падежних наставака за акузатив једнине код именица м. рода I врсте које означавају (релативно) самосталне машине, нпр. робот и андроид, а то је захтевало да се утврди фреквенција неочекиваних форми акузатива.
Електронски корпус српског језика није доносио довољно резултата за уверљив статистички преглед, па је било потребно направити посебан корпус. Нарочите практичне проблеме стварао је „новински” део корпуса, који је требало саставити од великог броја краћих текстова са разних информативних портала. Како би се тај посао обавио брже и уредније, написан је програм у Python-у. Овом приликом ће се говорити о функцијама и структури тог програма, као и о обради грађе ван Python-a – помоћу регуларних израза и у готовим алатима који су доступни на интернету – са освртима на могућности ових метода и изазове у њиховој примени.

Name of author

Name: stasa

replique montre suisse replique montres de luxe
Fussball hallenschuhe detské kopačky voetbalschoenen sale fotbollsskor webshop Scarpe calcio scontate chaussure de football pas cher billige fotballsko på nett på Fotbalove Dresy futbalove dresy na predaj billige fotballdrakter maglie calcio online maillot de foot personnalisé billige fodboldtrøjer replica uhren kaufen fussball trikots kaufen koszulki nba sklep køb billige nba trøjer