Најаве семинара ЈеРТех-а

Поштоване колегинице и колеге,

Срдачно Вас позивамо да присутвујете састанцима Семинара Друштва за језичке ресурсе и технологије у следећим терминима:

30. МАРТ 2017, 18х

ПРЕДАВАЧИ: Полексић Весна и Тописировић Горан, Универзитет у Београду Пољопривредни факултет
МЕСТО: Математички факултет, Студентски трг 16, сала 718 (IV спрат)
НАСЛОВ ПРЕДАВАЊА: Изградња Националног репозиторијума отворених образовних ресурса за пољопривреду (НаРА)

САЖЕТАК ТЕМЕ:
Национални репозиторијум за пољопривредно образовање, НаРА, је настао у ТЕМПУС пројекту Изградња капацитета српског образовања у области пољопривреде ради повезивања са друштвом. Пројекат је завршен у новембру 2016 и у фази је евалуације резултата. Основни резултат пројекта коме су допринеле све активности у току 3 године реализације је Национални репозиторијум отворених образовних ресурса, ОЕР, за област пољопривреде. У презентацији ће бити приказан процес стварања ОЕР који се заснивао на утврђивању потреба Српског пољопривредног образовања и извођењу неопходних тренинга за све учеснике у образовању у пољопривреди: универзитетске наставнике, наставнике средњих пољопривредних школа и саветодавце из пољопривредних саветодавних служби, који су резултирали стварањем нових курсева за стручно усавршавање и њиховог извођења. Истовремено је конципиран и створен национални репозиторијум података из обласи пољопривреде који су неопходни свим посленицима пољопривредног образовања. Процес изградње НаРА је подразумевао блиску сарадњу различитих струка: почев од наставника (свих нивоа образовања) из области пољопривреде, преко педагога и психолога учења/наставе, до стручњака у области информационо комуникационих технологија који су омогућили реализацију идеје националне ризнице за образовање и стручно усавршавање у пољопривреди. Сарадњом са ТЕМПУС приојектом БАЕКТЕЛ направљена је конкретна веза са апликацијом ТЕРМИ која је омогућила повезивање кључних речи из курсева за стручно усавршавање са њиховим дефиницијама и изворима на српском и енглеском језику. Рад на апликацији/речнику се наставља и по окончању ЦаСА пројекта, а терминолошки речник је једна од акција која је додата вредност за ОЕР за пољопривреду, а која би требало да омогући одрживост репозиторијума.

20. АПРИЛ 2017, 18х

ПРЕДАВАЧИ: Александра Томашевић, Биљана Лазић и Далибор Воркапић, Универзитет у Београду Рударско-геолошки факултет
МЕСТО: Рударско-геолошки факултет, Ђушина 7, свечана сала 167
НАСЛОВ ПРЕДАВАЊА: РОмека@РГФ – Дигиталне библиотеке у рударству и геологији

САЖЕТАК ТЕМЕ:
Рударска и геолошка наука и струка, због своје мултидисциплинарности и сложености, генеришу документацију у различитим видовима: текстуалну, нумеричку, графичку и картографску. Имајући у виду потребу за ефикасним системом за проналажење информација у веома обимној и често неструктуираној документацији, потребно је развити систем који би на одговарајући начин припремио пројектну документацију, обележио је, описао метаподацима и похранио на одговарајући начин. Тиме би се, уз коришћење одговарајућих језичких сервиса и алата, омогућила успешнија претрага, екстракција информација и преузимање документа у целини или парцијално, у зависности од потреба и захтева корисника. У складу са наведеним потребама, на Рударско-геолошком факултету започет је процес формирања дигиталних библиотека, које чине колекције докумената, књига и часописа из области рударства и геологије. Као развојно окружење је изабрана Омека, веб платформа отвореног кода за приказивање дигиталних колекција, а цео систем за управљање садржајем је унапређен језичким сервисима.

25. МАЈ 2017, 18х

ПРЕДАВАЧ: Марија Пантић, Универзитет у Београду Филолошки факултет
МЕСТО: Рударско-геолошки факултет, Ђушина 7, свечана сала 167

НАСЛОВ ПРЕДАВАЊА: Конгруентни атрибут уз именице „човек“, „мушкарац“, „муж“ и „жена“

САЖЕТАК ТЕМЕ:
Родне улоге и родни поредак друштва одражавају се али се и успостављају и одржавају у језику датог друштва. Ово истраживање има за циљ да анализом придевских речи које се јављају у функцији конгруентног атрибута уз именице “човек”, “мушкарац”, “муж” и “жена” дође до систематичног приказа сличности и разлика у представљању мушких и женских субјеката у српском језику, на основу претраге корпуса савременог српског језика СрпКор2003 и СрпКор2013. Добијени резултати употпуњени су одабраним речничким дефиницијама, као и освртом на сродна истраживања и резултате анализа одговарајућих феномена у репрезентативним и веб корпусима других језика.

ЈУН 2017

ПРЕДАВАЧИ:
Цветана Крстев, Универзитета у Београду Филолошки факултет
Ранка Станковић, Универзитет у Београду Рударско-геолошки факултет

МЕСТО: Рударско-геолошки факултет, Ђушина 7, свечана сала 167
НАСЛОВ ПРЕДАВАЊА: Код две шваље: текстове крпимо, поправљамо и преправљамо

САЖЕТАК ТЕМЕ:
Сажетак ће бити објављен касније

Name of author

Name: stasa

replique montre suisse replique montres de luxe
Fussball hallenschuhe detské kopačky voetbalschoenen sale fotbollsskor webshop Scarpe calcio scontate chaussure de football pas cher billige fotballsko på nett på Fotbalove Dresy futbalove dresy na predaj billige fotballdrakter maglie calcio online maillot de foot personnalisé billige fodboldtrøjer replica uhren kaufen fussball trikots kaufen koszulki nba sklep køb billige nba trøjer