Најаве семинара ЈеРТех-а

Поштоване колегинице и колеге,

Срдачно Вас позивамо да присутвујете састанцима Семинара Друштва за језичке ресурсе и технологије у следећим терминима:

30. МАРТ 2017, 18х

ПРЕДАВАЧИ: Полексић Весна и Тописировић Горан, Универзитет у Београду Пољопривредни факултет
МЕСТО: Математички факултет, Студентски трг 16, сала 718 (IV спрат)
НАСЛОВ ПРЕДАВАЊА: Изградња Националног репозиторијума отворених образовних ресурса за пољопривреду (НаРА)

САЖЕТАК ТЕМЕ:
Национални репозиторијум за пољопривредно образовање, НаРА, је настао у ТЕМПУС пројекту Изградња капацитета српског образовања у области пољопривреде ради повезивања са друштвом. Пројекат је завршен у новембру 2016 и у фази је евалуације резултата. Основни резултат пројекта коме су допринеле све активности у току 3 године реализације је Национални репозиторијум отворених образовних ресурса, ОЕР, за област пољопривреде. У презентацији ће бити приказан процес стварања ОЕР који се заснивао на утврђивању потреба Српског пољопривредног образовања и извођењу неопходних тренинга за све учеснике у образовању у пољопривреди: универзитетске наставнике, наставнике средњих пољопривредних школа и саветодавце из пољопривредних саветодавних служби, који су резултирали стварањем нових курсева за стручно усавршавање и њиховог извођења. Истовремено је конципиран и створен национални репозиторијум података из обласи пољопривреде који су неопходни свим посленицима пољопривредног образовања. Процес изградње НаРА је подразумевао блиску сарадњу различитих струка: почев од наставника (свих нивоа образовања) из области пољопривреде, преко педагога и психолога учења/наставе, до стручњака у области информационо комуникационих технологија који су омогућили реализацију идеје националне ризнице за образовање и стручно усавршавање у пољопривреди. Сарадњом са ТЕМПУС приојектом БАЕКТЕЛ направљена је конкретна веза са апликацијом ТЕРМИ која је омогућила повезивање кључних речи из курсева за стручно усавршавање са њиховим дефиницијама и изворима на српском и енглеском језику. Рад на апликацији/речнику се наставља и по окончању ЦаСА пројекта, а терминолошки речник је једна од акција која је додата вредност за ОЕР за пољопривреду, а која би требало да омогући одрживост репозиторијума.

20. АПРИЛ 2017, 18х

ПРЕДАВАЧИ: Александра Томашевић, Биљана Лазић и Далибор Воркапић, Универзитет у Београду Рударско-геолошки факултет
МЕСТО: Рударско-геолошки факултет, Ђушина 7, свечана сала 167
НАСЛОВ ПРЕДАВАЊА: РОмека@РГФ – Дигиталне библиотеке у рударству и геологији

САЖЕТАК ТЕМЕ:
Рударска и геолошка наука и струка, због своје мултидисциплинарности и сложености, генеришу документацију у различитим видовима: текстуалну, нумеричку, графичку и картографску. Имајући у виду потребу за ефикасним системом за проналажење информација у веома обимној и често неструктуираној документацији, потребно је развити систем који би на одговарајући начин припремио пројектну документацију, обележио је, описао метаподацима и похранио на одговарајући начин. Тиме би се, уз коришћење одговарајућих језичких сервиса и алата, омогућила успешнија претрага, екстракција информација и преузимање документа у целини или парцијално, у зависности од потреба и захтева корисника. У складу са наведеним потребама, на Рударско-геолошком факултету започет је процес формирања дигиталних библиотека, које чине колекције докумената, књига и часописа из области рударства и геологије. Као развојно окружење је изабрана Омека, веб платформа отвореног кода за приказивање дигиталних колекција, а цео систем за управљање садржајем је унапређен језичким сервисима.

25. МАЈ 2017, 18х

ПРЕДАВАЧ: Марија Пантић, Универзитет у Београду Филолошки факултет
МЕСТО: Рударско-геолошки факултет, Ђушина 7, свечана сала 167

НАСЛОВ ПРЕДАВАЊА: Конгруентни атрибут уз именице „човек“, „мушкарац“, „муж“ и „жена“

САЖЕТАК ТЕМЕ:
Родне улоге и родни поредак друштва одражавају се али се и успостављају и одржавају у језику датог друштва. Ово истраживање има за циљ да анализом придевских речи које се јављају у функцији конгруентног атрибута уз именице “човек”, “мушкарац”, “муж” и “жена” дође до систематичног приказа сличности и разлика у представљању мушких и женских субјеката у српском језику, на основу претраге корпуса савременог српског језика СрпКор2003 и СрпКор2013. Добијени резултати употпуњени су одабраним речничким дефиницијама, као и освртом на сродна истраживања и резултате анализа одговарајућих феномена у репрезентативним и веб корпусима других језика.

Name of author

Name: stasa

replique montre suisse replique montres de luxe Imitation montre de luxe Qualitywatcheshq.com - Swiss Replica Rolex Watches
Fussball hallenschuhe detské kopačky voetbalschoenen sale fotbollsskor webshop Scarpe calcio scontate chaussure de football pas cher billige fotballsko på nett på

  • www.xn--cykeltjbilka-0jb.com
  • www.trojetilbud.com
  • www.draktbutikk.info
  • www.dresprodej.com
  • www.dresyfutbalove.com
  • www.gunstigetrikots.com
  • www.xn--strjpikarski-2hb32i.com
  • www.vetementfoot.com
  • www.magliecalcioshoponline.com
  • www.xn--basketbalovdresy-lqb.com