WikiELTeC

WikiELTeC је пројекат Викимедије Србије и Друштва за језичке ресурсе и технологије – ЈеРТех замишљен да се стари српски романи из колекције ELTeC представе Википодацима. Пројекат обухвата унос, повезивање именованих ентитета, визуелизацију и анализа унетих Википодатака.

Циљ пројекта је да се унесу вики подаци о старим српским романима који су сканирани, ручно кориговани, опремљени метаподацима, обележени именованим ентитетима у оквиру COST акције CA16204 „Удаљено читање за европску историју књижевности (Distant Reading for European Literary History). Један од најважнијих циљева ове акције била је припрема вишејезичног корпуса (названог European Literary Text Collection – ELTeC) осмишљеног да садржи по 100 романа први пут објављених у периоду 1840-1920. за сваки језик из акције. Тим предвођен проф. Цветаном Крстев је публиковао 100 романа у основној и 20 у проширеној потколекцији корпуса ELTeC (SrpELTeC), што представља основни ресурс за овај пројекат.

Активности пројекта WikiELTeC су усмерене на:

  • Повећање броја википедијанаца
  • Проширење врста активнисти википедијанаца
  • Унос нових записа у Википодатке
  • Унос нових записа у Викизворник
  • Унапређење постојећих ресурса динамичким садржајима (семантичким и картографским)

Мотиви за израду пројекта

Романи први пут публиковани у периоду 1840-1920. године су слабо познати јавности, неки од њих нису имали обновљена издања и сматрамо да је свака промоција овог ресурса и сваки различити облик публиковања важан и да доприноси видљивости српског језика и књижевности. Треба напоменути да су романи припремљени на писму на ком су објављени и то је углавном била ћирилица, што је додатно у сагласности са државним активностима за очување ћириличког писма.

Резултати

Пројекат је реализован кроз унос основних вики података о романима, проширење скупа података на локације где се одвија радња романа, главне ликове романа и повезивање самог текста романа са вики подацима. У плану је и креирање Викизворника.

Развијени ресурси ће омогућити разноврсна лингвистичка, филолошка и информатичка истраживања. Википодаци ће бити спрегнути са приказом података о романима у дигиталној библиотеци Аурора. Као резултат пројекта додате су странице које, користећи Wikidata Query Service и SPARQL упите, на различите начине приказују унете вики податке, као на пример места на којима се дешава радња романа. Вики страна са детаљним приказом упита је доступна на Wikidata:WikiProject ELTeC/Queries.

Овде можете погледати визуелно представљене резултате унапред постављених упита.

wikiELTeC радионица и промоција, 17. новембар 2022. године, Рударско-геолошки факултет

Comments are closed.